Chablis
Her kan du finde en glimrende chablis hvidvin. Chablis-regionen er det nordligste vinområde i Bourgogne i Frankrig. Chablis er lavet på Chardonnay, som i dette unikke terroir har en jordbund bestående af en stor andel af kalksten og gamle fossiler. Dette giver særdeles gode og sprøde vine.
Viser alle 3 resultater
-
Domaine Fourrey Chablis 2022
✓ På lager & klar til levering
152 Kr. -
Domaine Fourrey Petit Chablis 2022
✓ På lager & klar til levering
139 Kr. -
Chablis 1er Cru Montmains 2020
✓ På lager & klar til levering
220 Kr.
Chablis giver rene og aromafyldte vine
Vinstokkene omkring byen Chablis gør en tør hvidvin kendt for renheden af dens aroma og smag. Sammenlignet med hvidvinene fra resten af Bourgogne har Chablis vin typisk meget mindre indflydelse af eg. Det mest basale Chablis er uden eg og er vinificeret i rustfri ståltanke.
Mængden af tøndemodning, hvis nogen, er et stilistisk valg, som varierer meget blandt Chablis-producenter. Mange Grand Cru- og Premier Cru-vine får en vis modning på egetræsfade. Men typisk er fadtiden og andelen af nye fade meget mindre end for hvidvine fra Côte.
Lokation
Regionen dækker 15 kilometer (9,3 mi) × 20 kilometer (12 mi) på tværs af 27 kommuner langs Serein-floden. Jorden er kimmeridge ler med udspring af det samme kridtlag, der strækker sig fra Sancerre op til White Cliffs of Dover. Hvilket har givet navn til palæontologernes kridtperiode. Grands Crus, de bedste vinmarker i området, ligger alle på en enkelt lille skråning, vendt mod sydvest og beliggende lige nord for byen Chablis.
Vinfremstilling
Det 20. århundrede oplevede mange fremskridt inden for vinfremstillingsteknologi og praksis. Det gælder især indførelsen af temperaturstyret gæring, og kontrolleret fremkaldelse af malolaktisk gæring. Et vinfremstillingsproblem, der stadig er omstridt i regionen, er brugen af eg. Historisk set blev Chablis lagret på gamle træfade, der i det væsentlige var neutrale. De bidrog ikke til den karakteristiske egetræssmag (vanilje, kanel, ristet smag, kokosnød osv.), som i dag er forbundet med at lagre en vin på fade. Hygiejnen var svær at kontrollere med disse ældre fade, og de kunne udvikle fejl i vinen, herunder misfarvning. Disse gamle tønder faldt i unåde og blev erstattet af gæringstanke i rustfrit stål, som også kontrollerede temperaturer.
Brugen af eg blev kontroversiel i Chablis, da flere vinproducenter i slutningen af det 20. århundrede gik tilbage til at bruge træfade til vinfremstilling ved brug af egetræsfade. Såkaldte “traditionalistiske” vinproducenter afviste brugen af eg som i modstrid med “Chablis-stilen” eller terroir. Mens “modernistiske” vinproducenter omfavner brugen af det, men ikke i samme omfang som en “New World” Chardonnay. Mængden af trækul i egetræsfade, der bruges i Chablis, er ofte lav, hvilket begrænser den ristede smag, der opfattes i vinen.
Sjældent vil en producent bruge eg til både gæring og modning. Grand Cru- og Premier Cru-vine er mest tilbøjelige til at bruge eg. Fortalere mener, at de har den nødvendige struktur og nok ekstrakt til at undgå at blive overvældet af eg-påvirkning. Selvom der er stilforskelle blandt producenterne, er grundlæggende AOC Chablis eller Petit Chablis sjældent egetræ.
Mens chaptalisering blev udbredt i det meste af det 20. århundrede, har der været en tendens til modne årgange i de senere år, der producerer druer med højere sukkerniveauer, der har mindsket behovet for at chaptalisere.
Vil du vide mere om vores udvalg af hvidvine?
Hvis du vil vide mere om vores sortiment af hvidvine, så tøv endelig ikke med at ringe eller skrive til os. Vi hjælper altid gerne med god sparring – helt uforpligtet. Husk, at vi leverer allerede inden for 1-2 hverdage. Se hele vores udvalg af hvidvine under Hvidvin.