Sherry & Madeira
Hos Greatwine tilbyder vi et dejligt udvalg af Sherry og Madeira. Sherry er en af de mest berømte likørvine i verden. Madeira fremstilles af en lang række druesorter og i forskellige varianter, fra tør til halvtør til sød. Køb din sherry eller Madeira her på shoppen. Du kan også læse mere om denne type vin i bunden af siden.
Viser alle 14 resultater
-
Sherry Fino 15% fra Emilio Hidalgo NV
✓ På lager & klar til levering
85 Kr. -
Sherry Manzanilla Charito NV
✓ På lager & klar til levering
79 Kr. -
Sherry Leonor Palo Cortado 12 Years Old NV
✓ På lager & klar til levering
125 Kr. -
Hidalgo Pedro Ximenez NV
✓ På lager & klar til levering
129 Kr. -
Sherry Cream Morenita NV
✓ På lager & klar til levering
85 Kr. -
East India Fine Rich Madeira NV
✓ På lager & klar til levering
105 Kr. -
Sherry Alfonso Oloroso Seco
✓ På lager & klar til levering
115 Kr. -
East India Colheita 1998 Fine Rich Madeira
✓ På lager & klar til levering
350 Kr. -
Emilio Hidalgo Amontillado Viejo ‘El Tresillo 1874’ NV
✓ På lager & klar til levering
640 Kr. -
Sherry Medium Dry 17% NV
✓ På lager & klar til levering
85 Kr. -
East India 10 Years Old Reserve Madeira NV
✓ På lager & klar til levering
235 Kr. -
Emilio Hidalgo Palo Cortado Marqués de Rodíl NV
✓ På lager & klar til levering
479 Kr. -
Emilio Hidalgo Fino ‘La Panesa’ NV
✓ På lager & klar til levering
330 Kr. -
Emilio Hidalgo Palo Cortado Privilegio 1860 NV
✓ På lager & klar til levering
1.825 Kr.
Sherry kan meget vel toppe listen over de mest berømte vine, som mange vindrikkere aldrig har prøvet.. men burde! Lige fra udbenet tør til dekadent sød, den har mange personligheder, hver af dem tilbyder en unik oplevelse for den eventyrlystne vinelsker.
Forskellige typer
Sherry er en kompleks vinkategori, der omfatter syv forskellige stilarter. Disse er manzanilla, fino, amontillado, oloroso, palo cortado, creme og Pedro Ximénez. Fremstillet primært af Palomino-druen, fremstilles sherryer enten oxidativt eller ikke-oxidativt, ved at bruge en fraktioneret ældnings- og blandingsproces kaldet solera-systemet.
Hvor produceres Sherry?
Sherry produceres kun i den spanske appellation Jerez, der ligger i en sydlig kystdel af provinsen Andalusien. Hver flaske bærer tre navne: Jerez (udtales HARE-eth), Xérѐs (regionens oprindelige fønikiske navn) og Sherry. Sidstnævnte er slutresultatet af en række britiske forkerte udtaler af Jerez. Da briterne var medvirkende til udbredelsen af Sherry rundt om i verden, holdt det navn sig.
Drue typer i Sherry
Der bruges kun tre druer i sherryproduktionen, alle hvide. Moscatel (kendt andetsteds som Muscat) er en mindre drue, der dyrkes i den sandede arenajord på kysten og bruges til søde vine. Pedro Ximénez er en anden mindre sort dyrket i lerbaseret barrosjord længere inde i landet; den bruges til utroligt rige, søde vine af samme navn. Sidst men bestemt ikke mindst er Palomino, ansvarlig for 95% af al Sherry. Denne sort producerer massive klynger og enorme udbytter og vokser i kalkholdig albariza-jord.
Madeira
Madeira er en af de få vine, der ikke har ændret sig, siden den blev populær for 300 år siden.
Madeira er en forstærket vin tilgængelig i en række tørre til søde stilarter. Den har fået sit navn fra øen Madeira, en lille smuk klippe midt i Atlanterhavet. Madeiras unikke smag kommer fra gentagne gange opvarmning af vinen. Opvarmningen skaber en vin med fascinerende smag af ristede nødder, stuvet frugt, karamel og toffee.
Smagen af Madeira: Der er flere smagsprofiler, men de fleste vil have smag af karamel, valnøddeolie, fersken, hasselnød, appelsinskal og brændt sukker.
Hvornår skal man drikke Madeira: Tørre stilarter af Madeira (såsom Sercial og Verdelho) serveres afkølet med forretter og sødere stilarter som efter-middags-sipper som en fin Cognac.
En vin født på havet
I løbet af 1600- og 1700-tallet blev vin ofte fordærvet og skulle forstærkes (ved at tilføje lidt brændevin) for at overleve sejladsen til søs.
På det tidspunkt var øen Madeira et vigtigt forsyningssted for rejser til Amerika og Østindien, og skibbere ville læsse madeira vin på vej til England og Amerika. Fadene med Madeira-vin ville blive opvarmet og afkølet, når skibene passerede gennem forskellige klimazoner. Afsendere lagde mærke til, hvordan vinens smag blev dybere og bedre og kaldte denne havældring “Vinho da Roda”.